WIE BEN IK?

 

Ik ben Jolanda Mulder, geboren op 09-01-1968. Al van jongs af aan zing, schrijf, verzin, creeer ik mijn eigen liedjes, verhalen, brouwsels en zie ik mijzelf daarmee op een podium staan;  

Mijn eerste werk-podium werd een basisschool, waar ik het het leukst vond drama, tekenen, of muziek te geven. Ik merkte dat expressievakken kinderen tot bloei kunnen brengen, dat ze de verrassende kracht en mogelijkheden van een kind zichtbaar kunnen maken;

Als lid en later als dirigent van een theaterkoor heb ik geleerd te spelen met tekst en gevoel, waardoor een lied meer tot leven komt. Ik genoot van het zingen in een groep en solo, en merkte dat mijn zelfvertrouwen groeide door regelmatig op een podium te staan;

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van zang en spel voor persoonlijke ontwikkeling volgde ik de opleiding tot dramatherapeut. Na de opleiding ben ik, in 2006, met mijn eigen praktijk gestart, KyK, praktijk voor dramatherapie. In mijn werk als dramatherapeut heb ik veel gewerkt met kinderen en hun opvoeders (ouders en docenten). 

Vervolgens volgde ik de opleiding tot stembevrijder, bij Jan Kortie in Amsterdam. Ik hou ervan volop te zingen met, voor en tussen anderen. 

ACT: In mijn dagelijkse leven en in mijn werk probeer ik te leven naar de filosofie van ACT, acceptance and commitment therapy. De kern van ACT is: Stop met vechten tegen onvermijdelijke gedachten en gevoelens. Bekijk en accepteer, hier en nu, je gedachten en gevoelens. Val er niet langer mee samen. Onderzoek, experimenteer en speel met je wensen, verlangens, en waarden, in interactie met je omgeving. 

Creatief Denken en Doen: Het afgelopen jaar heb ik me op allerlei manieren geoefend in creatief en associatief denken en doen. Erg interessant hoe je bijvoorbeeld door beelden, teksten en gedachten te mixen nieuwe manieren van denken creeert. En telkens zoekend naar een Nieuwe Kijk komt me dat natuurlijk verrassend goed uit! De  fotocursus 'AndersKijken' die ik nu volg, bij Else Kramer, helpt me daar ook weer bij. 

KYK LevensKunst: Gezien mijn veranderende werkzaamheden, wensen en verlangens was ik in 2013 toe aan een naamsverandering, KYK Levenskunst: Op mijn eigen podium, in mijn eigen werkplaats schrijf, verzin, bedenk, speel, teken, maak, creeer en werk ik, met, voor en tussen anderen aan een Nieuwe Kijk.  

Podium anno 2014: In mijn opleidingen en werk heb ik veel geleerd over kinderen, gezinnen, opvoeden, groeps- en gezinsdynamiek, expressie en improvisatie. Ik hou ervan hierover te schrijven en te vertellen en dat doe ik ook op verschillende podia (blogs, columns, voorstellingen). Voor meer informatie: zie Lezingen.